OTP SMS NEDİR

OTP SMS NEDİR?

Dijital teknolojilerde birçok bilgilendirme hala SMS üzerinden kolay bir şekilde kişilere ulaştırılıyor.

SMS bilgilendirmelere toplu SMS’ler olarak iletebileceği gibi farklı kanallardan da ilgili kişilere gönderilebiliyor. Toplu SMS gönderimi konusunda özellikle bankalar bilgilendirme ve onay SMS’lerini bir sistem üzerinden iletir. Bu sistem OTP SMS denilen bir SMS gönderim sistemidir. Bu SMS gönderim sistemi ile birlikte tüm bankalardan kullanıcılara onay ve bilgi SMS’leri hızlı bir kanal üzerinden iletilir. SMS’lerin direkt olarak kişisel telefona iletilmesi ile işleyen bu sistem, OTP SMS gönderimini toplu SMS’lerden ayırır. Bu yazımızda OTP SMS’in ne olduğunu ve kullanım alanlarına sizin için anlattık.

OTP SMS Ne İşe Yarar?

Bankalardan gün içerisinde birçok farklı SMS bildirimi alırız. Bu SMS bildirimi gün içerisinde bir alışveriş yaptığımızda, banka uygulamaları içerisinde bir işlem gerçekleştirdiğinizde ya da daha farklı banka süreçlerinde karşımıza çıkar. OTP SMS bankaların üçüncü kişilere internet üzerinden ya da mobil cihazlarından işlem yapmasını sağlayan tek kullanımlık bir şifre gönderimi ya da bir defaya mahsus gönderilmesi gereken bir SMS hizmeti olarak bilinir. Bir defaya yönelik gönderilecek bu SMS ler hızlı bir şekilde gerekli bilgilerin ya da içeriklerini iletimi için tasarlanmıştır.

otp sms nedir

OTP SMS, günümüzde yüksek güvenlikli bir kimlik doğrulaması yapılması bakımından oldukça önemli bir online hizmettir. Kullanıcı adı ve parolanın tek başına yeterli olmadığı güvenlik önlemlerinde özellikle bankalar başta olmak üzere güvenlik seviyesini üst düzeye çıkarmak isteyen bütün şirketler taraf tarafından tek seferlik bir kod gönderimi ile OTP SMS gönderimi gerçekleştirilir. Bu güvenlik sistemi sayesinde önemli bir güvenlik katmanı ile kişisel veriler ve bilgiler korunur. Bu da yüksek düzeyde güvenlik gerektiren işlemlerin sağlıklı bir şekilde yapılmasına olanak sağlar.

OTP SMS sistemi tüm bunların yanında internet şubelerine girişte de bankalar tarafından bir kod gönderimi ile doğrulama yoluyla gerçekleştirilir. İnternet bankacılığı kullanan tüm müşteriler bankaların başta internet siteleri olmak üzere mobil uygulamalarına girerken de bu sistemden yararlanırlar. Bu sayede hem hem kişisel bilgiler güvenli bir şekilde saklanmış olur hem de iletilen kodlar tek seferlik olarak kullanıldığından toplu SMS gönderiminde farklı bir şekilde giriş sağlanmış olur.

OTP SMS’i Toplu SMS’ten Ayıran Şey Nedir?

OTP SMS gönderimi toplu SMS gönderiminden farklı bazı özellikleri içerisinde barındırır. Toplu SMS, herkese aynı anda iletilmesi mantığıyla çalışır. Gönderici şirketin ismi ilgili kampanya duyuru reklam ve bilgilendirmeleri toplu SMS kanalı üzerinden bir çok kişiye aynı anda iletebilir. OTP SMS sisteminde ise belirli bir ekranı görmek isteyen ya da bir sisteme erişmek isteyen kişilerin güvenlik veya tanınma gibi sebeplerle cep telefon numaralarını otomatik olarak gelen SMS ler söz konusudur. Özellikle şifre gönderimleri amacıyla OTP SMS sistemi tercih edilir. Çünkü şifreler tek kullanımlık ve kişisel özelliktedir. Bu nedenle bu sistem toplu SMS gönderinden farklıdır.

otp sms kullanım alanları

OTP SMS Özellikleri Nelerdir?

OTP SMS, standart SMS gönderiminden farklı olarak güvenli online hizmetler sunmak amacıyla anlık şifre gönderimlerinin en güvenilir ve en hızlı şekilde iletilmesini sağlar. Bu noktada standart SMS gönderiminden farklı olarak OTP SMS sisteminin özelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz:

1. Şifre Yenileme

OTP SMS, şifre yenileme işlemlerinde sık kullanılan bir doğrulama yöntemidir. Kullanıcının kim olduğunu anlamak için iletişim bilgilerine tek seferlik bir doğrulama kodu gönderilir. Bu sayede SMS ile gelen kod ilgili alana girilerek yeni şifre alınır. Şifrenizi unutmanız durumunda ya da olası bir yeni şifre ihtiyacı olması durumunda tarafınıza iletilen bilgi SMS’i OTP SMS sistemi içerisinden size iletilir. OTP sistemi sayesinde onay kodu saniyeler içerisinde tarafınıza iletilir.

2. SMS Doğrulama İşlemleri

SMS doğrulama işlemleri ile özellikle halkın kullanımına açık olan alanlarda Wi-Fi sistemine erişmek için OTP SMS sistemi kullanılır. BTK tarafından 11 Nisan 2017 tarihinden itibaren halka açık Wi-Fi hizmeti sunan herkes için bu sistem zorunlu hale gelmiştir. Kullanıcılar interneti kullanmak istediklerini otomatik olarak cep telefon numaralarını yazacakları bir alan karşılarına çıkar. Bu numara üzerinden iletilen tek kullanımlık özen şifre sayesinde internet erişimi hızlı ve kolay bir şekilde açılır. Bu sayede kullanıcılar güvenli bir şekilde internet hizmeti alabilirler.

3. Otomatik SMS Gönderimi

OTP SMS otomatik bir şekilde SMS gönderilmesi gereken zamanlarda da tercih edilir. Toplu SMS’lerden farklı olarak ortak bir ağdan bağımsız farklı ağlardan SMS gönderimi gerçekleştirilecek olduğunda ya da kişiye özel hemen iletilmesi gereken kritik mesajlarda OTP SMS sisteminden faydalanır. OTP SMS sistemi, herkese aynı anda aynı mesajın gönderilmesini değil kişisel olarak önem taşıyan SMS‘in ilgili GSM numarasına gönderilmesini sağlar.

4. 3D Secure

3D Secure ile yapılan online alışverişlerde de SMS gönderimi OTP SMS üzerinden yapılır. Online alışverişler içerisinde bir hizmet ya da ürün satın alındığında telefon numaralarına bir SMS bilgisi gelir. Bu SMS bilgisi onaylanmadan alışveriş süreci satın alma aşamasına geçmez. OTP SMS bu alanda da kolaylık sağlayan bir kullanım sunar. Birçok banka sistemi OTP SMS sayesinde daha güvenli bir alışveriş imkânı sunar. Böylelikle dolandırıcı gibi risk konularının önüne geçilmiş olur. Bankanızda halihazırda kayıtlı olan ve 3D Secure ödeme aşamasından sonra ilgili telefona gelen tek kullanımlık şifre ile SMS bildirimi yapılır. Bu şifreyi yazdıktan sonra satın alımı gerçekleştirmiş olursunuz. Genellikle satın alımdan sonra hizmeti ya da ürünü satın aldığınız şirketin bilgileri ile birlikte bir SMS iletilir.

otp sms kullanımı

OTP SMS Avantajları Nelerdir?

OTP SMS kullanmanın çeşitli artıları vardır. Bu avantajlar sayesinde hem güvenli ödeme imkânı hem de kişisel verilerin korunarak alışveriş sürecinin tamamlanması sağlanır OTP SMS avantajlarını sıralamak gerekirse şöyle bir liste karşımıza çıkar:

SMS gönderiminde bilgi güvenliğini esas alır.

Gelen SMS’ler tek kullanımlık olarak iletilir.

Sabit ve kolay ulaşılabilir parolalar yerine dinamik şifre sistemlerini sunar.

Her müşteri için kişiselleştirilmiş mesajlar hazırlanıp gönderilebilir.

Aynı şifrelerin birden farklı yerde kullanılması durumunda ek güvenlik katmanı ihtiyacın karşılar.

Genel olarak OTP sistemi, işletmelerin ihtiyaçlarına yönelik olarak performans ve zamanlama açısından önem taşır. Bu noktada profesyonel firmalar toplu SMS gönderiminin yanı sıra OTP SMS gönderimindeki tecrübesi ile de öne çıkar. OTP mesajlarının doğru zamanda ve kullanıcıları bekletmeden hızlı bir şekilde gönderilmesi gerekir. Bu konuda özellikle bankacılık ve finans sektöründe OTP SMS önemli bir deneyim fırsatını sunar.

logo-150x150

Paylaş Facebook Twitter E-Mail Whatsapp