3D SECURE SİSTEMİ

3D SECURE SİSTEMİ

İnternet alışverişlerinin yaygın olarak kullanılmasıyla birlikte alışverişlerde kullanılan kartların ve bilgilerin güvenliği de öne çıktı.

Alışverişlerde güvenliği ön plana çıkaran 3D Secure sistemi sayesinde birçok web siteden ve online pazar yerlerinden kolaylıkla ürün satın alabiliyorsunuz. Ödeme aşamasında onay kodu sistemi ile ilerleyen bu süreçte dilediğinizi, istediğiniz her yerden ve kolay bir şekilde temin edebiliyorsunuz. Peki 3D Secure bununla birlikte nasıl kolaylıkları beraberinde getirdi? Sizin için yazımızda bundan bahsettik.

3D Secure Sistemi Nedir?

3D Secure sistemi, internet alışverişlerinde güvenli bir şekilde ödeme kolaylığı sağlayan bir altyapıdır. 3D Secure sisteminde telefonunuza gelen bir onay kodu ile güvenli bir şekilde alışveriş yapma imkânı sağlanır. Onay verilmeden herhangi bir şekilde internet üzerinden alışveriş de yapılmaz. Bu da ödeme bilgilerinin güvenle saklanması konusunda oldukça yardımcı olur. 3D Secure sayesinde, internet üzerinden bir alışveriş yaptığınızda artık çok daha güvenli ve kolay bir şekilde ödeme işlemini gerçekleştirmeniz mümkündür. 2D satın almadan farklı olarak, alışverişlerinizin daha sağlıklı bir şekilde tamamlanmasını sağlar.

3d secure sistemi

3D Secure Sistemi Ne İşe Yarar?

3D Secure sistemi, internet alışverişlerinde kullanılan kredi ve banka kartı işlemleri için ekstra bir güvenlik katmanı olarak XML tabanlı bir protokol olarak tasarlanmıştır. İlk kez Visa işlemlerinin ödemelerinde kullanılan Verified by Visa olarak bilinen 3D Secure, güvenli bir alışveriş sunmak adına üç boyutlu bir protokol olarak karşımıza çıkar. İnternet alışverişinin üç ayağını oluşturan satın alınan işletme ya da internet sitesi kart sahibi ve banka arasındaki bilgi akışının güvenliğini sağlar. Bu sistem sayesinde özel şifreler ve anahtarlarla ilgili bilgiler korunur üçüncü şahıslara iletilmeden güvenli bir şekilde alışveriş sağlamış olur. Dünyanın en çok kullanılan kart sağlayıcılarından olan Visa ve Mastercard tarafından desteklenen bu sistem dünya üzerinde en sık tercih edilen güvenli alışveriş katmanı olarak bilinir.

3D Secure sistemi;

Satın almak istediğiniz ürün de kullanılan banka bilgileri üçüncü taraflara iletilmeden saklanır

2D ödeme sisteminden farklı olarak 3D Secure ödeme sisteminde, telefonunuza gönderilen bir kod ile işleme devam edilir banka tarafından e-posta ya da SMS yoluyla gelen bu bilgilendirme sayesinde güvenlik sağlanır

Online alışverişlerde ve dijital bankacılık işlemlerinde ödeme yapılması gereken süreçlerde size hız kazandırır.

3D Secure Sistemi ile Nasıl Ödeme Yapılır?

3D Secure sistemi ile ödeme yapmak oldukça kolaydır. Bu sistemden yararlanarak ödeme yapmak için bazı noktalara dikkat etmek gerekir. Birkaç basit aşamada hızlı ve kolay bir şekilde ödeme yapmak mümkündür. Bir hizmet ürünü satın alırken bilgilerin girileceği ekran karşınıza çıktığında bu bilgileri doldurursunuz. Daha sonra bilgilerin doğruluğundan emin olunca ödeme esnasında alışveriş yaptığınız internet sitesi tarafından 3D Secure ödeme ekranına yönlendirilirsiniz. İlgili ekranda kart sahibinin cep telefonuna SMS ile işlem yapılan banka tarafından tek kullanımlık bir şifre iletilir.

İletilen şifre belli bir süre içerisinde geçerlidir. Bu şifre yalnızca kart sahibinin telefon numarasını gönderileceğinden dolayı, kartın sahibi olmadan ya da herhangi bir rızası olmadan bilgisi dışında bir işlem yapılmasının önüne geçilmiş olur. Bu sayede kart sahibinin haberi olmayan tüm işlemler de engellenir. Telefona gelen şifre ödeme ekranına girince hem kart sahibinin kimliği doğrulanır hem de ödeme bilgileri teyit edilir. Dolayısıyla alışverişe onay da verilmiş olur. Banka kısa bir süre içerisinde doğrulamayı yapar ve karttan ödemeyi alır. Bu bilgide e-posta ve SMS yolu ile kart sahibinin tarafına aktarılır.

3d secure sistemi-2

3D Secure Sistemi ile Ödeme Yapılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

3D Secure ödeme sistemi, bankaların kredi ve banka kartları arasında kurmuş olduğu güvenli bir ödeme katmanı olarak bilinir. Bu sistem sayesinde öncelikli olan kart sahibi kişilerin, internet alışverişlerinde güvenli bir ortamda ödeme yapması sağlanır. Bu noktada alışverişlerinizde mutlaka dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır:

  1. Alışveriş yaparken, kartınızın internet alışverişlerine banka tarafından açık olduğunu mutlaka görmeniz gerekir.
  2. 3D Secure ödeme şifresi bazı durumlarda SMS olarak numaranıza iletilmez. Bunun nedeni numaranızın yanlış olmasından kaynaklı olmayabilir. Ancak SMS gelmiyor ise kartınızdan herhangi bir ödeme de çekilip çekilmediğini kontrol etmeniz gerekebilir.
  3. 3D Secure sistemi üzerinden size iletilen şifre tek kullanımlıktır. Süresi dolduğunda yeni bir satın alma talebi ile yeni şifre istemeniz gerekir.
  4. Bankanızdan onay almak üzere 3D Secure üzerinden size iletilen bu şifre, yalnızca kart sahibinin telefonuna kod olarak gelecektir. Olası dolandırıcılıklar ya da bilginiz dışındaki alışverişler ile ilgili mutlaka bankanız ile iletişime geçmeniz gerekir.

3d secure sistemi-1

3D Secure Sisteminin Avantajları Nelerdir?

3D Secure ödeme sistemi hem güvenlik bakımından hem de ödeme kolaylığı bakımından çeşitli avantajları beraberinde getirir. Bu sistem sayesinde hem tüketiciler hem de işletme sahipleri önemli kolaylıklarla tanışırlar. 3D Secure sisteminin en önemli avantajlarını sıralamadan önce bu sistemin günümüze yaygın olarak birçok işletme tarafından tercih edildiğini söylemekte yarar var. Dijital dönüşüm kapsamında pek çok farklı şirketin ödeme alt yapılarında kullandığı bu sistem günümüzün bilgi güvenliği ve diğer birçok imkânı da beraberinde getirmiştir.

3D Secure sisteminin getirdiği kolaylıkları şu şekilde sıralamak mümkündür:

Banka kart sahibi ve alışveriş yapılan internet sitesi arasında bir güvenlik protokolü olarak önemli bir konumdadır.

Tüketici bakımından düşündüğümüzde e-ticaret firmalarından yapılan alışverişlerde cep telefonlarına gelen tek kullanımlık kısa süreli onay kodu ile kişiselleştirilmiş bir alışveriş fırsatı sunar.

Onay kodunun kısa süre geçerli olması olası dolandırıcılık ve rıza dışındaki alışveriş olanağının da önüne geçer. Bu sayede kart sahibi bilgisi olmadan herhangi bir ödeme yapmamış olur.

Eline geçmiş bilgileri koruyacağından ödeme banka kanalıyla güvende kalır ve kart sahibi kişi mutlaka telefon üzerinden bilgilendirilir.

Ödeme süreçlerinde hızlı ve kolay bir şekilde banka ile iletişim sağlanması konusunda önemlidir.

İşletmelerin tercih edilme sebebi olarak bilinir. Çünkü eski tip ödeme sistemlerinde ödemenin yapılıp yapılmadığı ve ürünün satın alınıp alınmadığı işletmeye yeniden danışarak ya da son satın alma ekranında görüntülenerek ulaşılıyordu. Fakat banka tarafından gelen onay SMS ya da e-posta sayesinde bu bilgi direkt olarak müşterilere iletilmiş oluyor.

Ödemeyi yapan kişinin işletme tarafından da gerçekten kart sahibi olan kişi olduğu doğrulanmış oluyor, böylelikle güvenli işlem sağlanıyor.

Çok düşük ihtimalle de olsa, bu doğrulama sisteminden geçen bir dolandırıcılık ya da sahtecilik yapılması durumunda işletmeler ilgili sistem üzerinden bankalara geri ödeme bildirimi yapabiliyor. Ayrıca bunun yanı sıra, böylesi bir durumda müşteriler de aynı şekilde harcama itirazında bulunabiliyorlar.

logo-150x150

Paylaş Facebook Twitter E-Mail Whatsapp