E-FATURA'NIN AVANTAJLARI

E-FATURA'NIN AVANTAJLARI

E-fatura uygulaması ile fiziki faturanın birçok zorluğunu çok daha kolay bir şekilde tamamlayarak fatura kesme işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

E-fatura çevre dostu bir fatura çeşidi olmakla birlikte, tüm işletmelerin ve şirketlerin kolay bir şekilde kesebileceği bir sisteme sahiptir. Bu da günümüzde birçok işletmenin fiziki faturadan ziyade e-faturaya yönelmesini sağlamıştır.

E-Fatura Nedir?

E-fatura, Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB)’ın düzenlemesi ile Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğleri kapsamında yürürlüğe girmiştir. 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren faturalandırma işleminin dijital platformlara taşınmasını amaçlamıştır. Burada doğa dostu teknolojilerin kullanılması önemseyerek, gereksiz kağıt maliyetinin önüne geçilmiştir. E-fatura ile birçok alışveriş faturası mail üzerinden kullanıcılara ve satıcılara ulaşmaktadır.

E-fatura, basılı olarak karşımıza çıkan fiş ve faturaların yerini almaktadır. Bu nedenle de birçok kişi tarafından kullanılmaya başlanmıştır. E-fatura kullanmak, işletmelerin ve şirketlerin basılı fişler yerine online ortamda fatura kesmesi için kullanılır. Basılı faturanın getirdiği maliyetlerden ziyade e-fatura hem zaman olarak hem de ekonomik olarak avantajlıdır.

birfatura- e-fatura

E-Faturayı Kimler Kullanabilir?

E-fatura, şahıs şirketleri ve diğer şirketler tarafından pratik bir şekilde kullanılabilen bir fatura çeşididir. Yani şahıs şirketlerinin e-fatura kesebilmesinin önünde herhangi bir engel yoktur. E-fatura kesmek için ticari bir firma olmanız yeterlidir. Anonim şirket, limited şirket, gerçek bir kişiye ait şahıs şirketi ya da e-fatura kullanmak isteyen herkes kolay ve pratik bir şekilde elektronik fatura uygulamasını tercih edebilir.

E-faturaya geçmek için ilgili şirket türlerinden birinde ticari faaliyet içerisinde bulunmanız yeterlidir. Çoğu şirket e-fatura keserek kolay bir şekilde faturalandırma işlemini tamamlayarak resmi kayıtlara geçirmektedir. E-fatura uygulamasına geçmek isteyen şirketler için de bu güvence ile kolay bir kullanım söz konusu olduğu söylenebilir.

E-faturaya geçmeden önce bilinmesi gereken en önemli şey iki tip e-fatura kullanıcısı olduğudur. E-fatura kullanıcılarından ilki Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayınlanan 509 Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğe göre zorunlu bir şekilde e-faturaya geçiş yapan kullanıcılardır. Bu kullanıcıların kanunen 1 Ocak 2024 yılına kadar e-fatura sistemine geçmiş olması gerektiği bakanlık tarafından belirtilmiştir. Bu grubun e-defter uygulamasına geçişi zorunlu tutulmuştur.

E-fatura kullanımında ikinci tür fatura kullanıcı çeşidi de gönüllü e-fatura kullanan kesin olarak biliniyor. Belli bir cironun üzerinde firmalar zorunlu olarak e-fatura kesiyor. Fakat gönüllü e-fatura kesmek isteyen kişilerden belli bir alt limit söz konusu değil. E-fatura ve e-arşiv kullanmak için herhangi bir ticari kısıtlaması olmadığından dolayı da elektronik faturaya zorunlu geçiş limitinin altında kalan işletmeler de istekleri doğrultusunda kolay bir şekilde e-fatura kesebiliyor.

e-fatura nedir?

E-Fatura Neler Kazandırır?

E-fatura hem zamandan hem maliyetten azaltarak dijital ortam üzerinde fatura oluşturmak için uygun bir süreçtir. E-fatura kesen şirketler doğa dostu bir şekilde faturalandırma işlemlerini gerçekleştirir. Birçok dosya arasından aradığınız fatura bilgisini bulmak yerine dijital ortama aktarılan fatura bilgisini pratik ve hızlı bir şekilde e-fatura sistemi içerisinde çok kısa bir sürede bulabilirsiniz. Bunların yanında e-faturanın birçok avantajı bulunur.

E-faturanın avantajlarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  1. E-fatura firmanızın kolay bir şekilde faturalandırma işlemini tamamlamasını sağlar. Fişler ve fiziksel faturaların maliyetini azaltarak dijital ortama tüm verilerin aktarılmasını sağlar.
  2. En önemli avantajı çevre dostu olmasıdır.
  3. Zamandan tasarruf sağlayarak kolay bir şekilde faturalandırma işlemlerinizi resmi kayıtlara aktarmanızı sağlar.
  4. İşletmenizin kurumsal bir firma olarak görünmesi için önemlidir.
  5. Kesilen tüm faturaları fiziki bir ortamda değil, dijital platformlara hemen erişilebilecek şekilde depolanmasını sağlar.
  6. Kesilen tüm faturaların güvenli bir şekilde korunmasını ve geçmişteki faturalara da kolay olarak erişilebilmesini sağlar.
  7. İşletme faturayı kendi mali mührü ile imzalar. Bu da güvenirlik konusunda önemli bir avantajdır.
  8. E-fatura direkt olarak müşteriye iletilebileceği için tahsilat işlemi de hızlanır.
  9. Alıcı ve satıcı arasında mutabakat olması daha kolay hale gelir.

Bir Fatura Entegrasyonu

E-Fatura Kesmek İçin Ne Yapılır?

E- fatura kesmek için e-fatura sistemine geçiş yapmak gerekir. Bu sisteme geçiş yapmanın belli kanalları vardır. GİB Portal, GİB ile Entegrasyon ve Özel Entegratör üzerinden geçiş yapabilirsiniz. Gerekli mali müşüreye imza elinize ulaştıktan sonra başvurunuzu tamamlayarak e-fatura geçişinizi kolay bir şekilde yapabilirsiniz. Ülkemizde firmalar 2023 yılının Temmuz ayından itibaren elektronik fatura sistemine geçmiştir. Mali mühür ya da e imza gibi konularda e-fatura başvurusu yapılırken bekleme süresi ile birlikte en fazla 1 ya da iki hafta içerisinde e-faturaya geçiş yapmanız mümkündür.

E-fatura ve e arşiv fatura kesmek için Gelir İdaresi Başkanlığı'nın sitesi üzerinden işlemlerinizi kolay bir şekilde tamamlayabilirsiniz e-fatura kesmek isteyen kişiler şu alımları izleyerek hızlı bir şekilde elektronik fatura kesme süreçlerini tamamlayabilirler.

İlk olarak İnteraktif Vergi Dairesi sistemine giriş yapın ve Arşiv Portal bölümüne girin. Bu bölümde fatura için gerekli olan bilgilerin doğruluğunu kontrol etmek adına mükellefin bilgilerini teyit edin. Fatura için mükellef ve kullanıcı bilgileri doğru ise bir sonraki adım olan ekranın sol kısmındaki Belge İşlemleri bölümüne girin. "Fatura Oluştur" butonuna tıklayarak ekranda boş alan varsa ilgili tüm boşlukları doldurun. Fatura bilgilerini tamamını doğru bir şekilde girdiğiniz an emin olduktan sonra faturayı kesmiş olduğunuz karşı tarafın bilgilerini teyit edin.

Daha sonra "Oluştur" butonuna basarak faturanızı oluşturabilirsiniz. Oluşturulan fatura taslak kısmına gidecektir. Taslaklarda fatura bilgilerini son bir kez daha teyit ettikten sonra onaylama aşamasına geçebilirsiniz.

E-Faturanın Dezavantajları

E-fatura uygulamasının avantajları olduğu kadar dezavantajları da bulunmaktadır. E-fatura uygulamasının dezavantajlarına baktığımızda, fiziksel bir fatura kesme işlemi olmasından ziyade online ortamda e- defter açılmasının da zorunlu kılındığı için birçok farklı prosedürü beraberinde getirmiştir. Bu da şirketlerin hem e-fatura sistemini hem e-defter sistemini bilmesi gerektiğini ortaya koymuştur.

E-fatura sistemini dezavantajlarını sıralamak gerekirse şu şekilde bir sıralama yapılabilir:

E-fatura sistemini bir kere dahil oldunuz mu bir daha çıkamazsınız.

Oluşturulan tüm e-faturalar maliye tarafından anlık olarak izlenebilir.

7 günden daha geçmiş tarihli bir fatura kesmek mümkün değildir. Geçmişe dönük faturalar e-fatura olarak düzenlenemez.

Henüz e-fatura sistemine geçmemiş bir firma ile çalışıyorsanız bu firmaya e-fatura düzenleyemezsiniz. Söz konusu firmaların içinde e-arşiv fatura ya da fiziksel kağıt fatura kesilmesi gerekir.

E-fatura sistemini kullanmak için sistemi kullanırken destek olan birimlere aylık ya da yıllık bir tutar ödenmesi gerekir.

logo-150x150

Paylaş Facebook Twitter E-Mail Whatsapp